Uit eten met een allergie?

Allergie en eten in een restaurant…
De kok moet je kunnen vertellen wat er in je eten zit!
Toch blijft het spannend.
Het is vervelend om een uitzondering aan tafel te zijn, je bent bang dat je lastig bent en daarnaast is ziek worden van je eten misschien nog wel je grootste angst.
Uit eten gaan met een voedselallergie kan voor veel mensen een grote drempel zijn!!
 
Met een voedselallergie uit eten? Dat kan best spannend zijn!
Tegenwoordig is het verplicht dat een restaurant je correct informeert over allergenen.
Dus je zou er vanuit moeten gaan dat je de informatie krijgt die je nodig hebt…
 
Informeer het restaurant vooraf!
Uit eten gaan met een voedselallergie blijft spannend en het is mensenwerk in de keuken.
Dus zorg in ieder geval dat je zelf voorbereid bent door het personeel goed –het liefst vooraf– te informeren.
Stap liever niet spontaan tijdens spitsuur een restaurant binnen met de vraag of ze rekening kunnen houden met je dieetwensen.
Zeker als je een uitgebreide lijst of een ernstige allergie hebt, dan kan het ingewikkeld zijn als het personeel daar plotseling op moeten schakelen.
Je stuit als je op een druk moment het personeel ‘overvalt’ met al je dieetwensen op de meeste weerstand.
En die weerstand is natuurlijk niet wat je wilt; het is allemaal al zo lastig en dan wil je juist goed kunnen overleggen zodat je met een veilig gevoel durft te eten.
Het beste is om het restaurant van te voren even te bellen en te overleggen. Stuur eventueel per mail je allergenen door. Het helpt extra goed als je online al de menukaart hebt bekeken en je bestelling met eventueel menusuggesties in deze mail noteert.
Je gaat misschien iets minder spontaan uit eten maar op deze manier kan de kok van de eetgelegenheid zich heel goed voorbereiden op je komst!
En, meestal krijg je dan een fantastische en zorgvuldig bereidde creatie waar anderen jaloers op kunnen zijn 😉
 
Allergiepas!
Wat heel handig is, is het voedselallergiepasje van Stichting Voedselallergie.
Je kan het bestellen voor een paar euro en er je eigen tekst op laten zetten.
Het heeft de grootte van een bankpasje en het meegeven van dit pasje aan horecapersoneel voor de kok zorgt meteen dat ze heel goed geïnformeerd zijn en meestal heel serieus omgaan met je vragen.
Het grote voordeel is ook dat je zelf niet meer zoveel hoeft uit te leggen, dat maakt het een stuk relaxter.
 
Wees consequent!
Als jij concessies doet, dan nemen ze je nooit meer serieus.
Moet je voorstellen….: de kok heeft de keuken gepoetst, pannen extra geboend en een heel nieuw gerecht voor je bedacht om alles speciaal voor jou zonder melk te maken…
Jij hebt heerlijk gegeten en bestelt als nagerecht een cappuccino met melk….
Geloof me, ze flippen in de keuken!
En daarmee verpest je ook de geloofwaardigheid voor anderen die kampen met een allergie en wel ernstig ziek worden van een druppeltje of korreltje…
 
Informatieplicht:
Op alle verpakte producten moet informatie staan over de veertien meest voorkomende allergenen.
Ook bij onverpakte producten is het geven van allergie-informatie in een restaurant verplicht.
Een kok in een restaurant moet je kunnen vertellen welke allergenen in de gerechten zitten.
 
Stuit je op weigering?
Je zou kunnen overwegen dit te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA):
 
Weet wel, een restaurant is volgens de wet niet verplicht om je een allergeenvrije maaltijd te serveren!
Ze moeten je alleen wel correct informeren.
 
Bron: Allergie&voeding maart 2018

 

Wil jij weer fit worden?
Dat kan, ik help je graag!
Er wordt in het advies altijd uitgegaan van gewoon normaal eten.
Onze afslank- en fit met voeding programma’s zijn nooit standaard, we zorgen ervoor dat het past bij jouw wensen, voorkeuren en valkuilen.

Ik help je jouw manier te vinden!
Wil je meer informatie? Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?
Vul het contactformulier in en ik neem vrijblijvend contact met je op.
Groetjes en tot ziens!
Nanna

 Nanna van den Nieuwendijk - FOOD&YOU

<<< lees meer recepten en tips!

[supsystic-form id=26]

 

Delen via

Bekijk meer