Een gezonde en lekkere versie van de klassieke vleesstroganoff is de variant met linzen in plaats van worst. Heel betaalbaar en makkelijk te maken!
Wat heb je nodig? (4 personen)
– 260 gr gedroogde linzen (gekookt is het 520 gr)
– 1 ui
– 6 stengels bosui
– Olie om in te bakken
– 2 tl gekookte paprikapoeder
– 2 dl haverroom
– 1 dl water
– 2 el tomatenpuree
– 1 el sojasaus
– 100 gr gehakte zongedroogde tomaten
– 2 wortels
– 4 tomaten
– 1 paprika
– 200 gr erwtjes
– Bladpeterselie naar smaak
– Zout, peper
– Rijst (240gr ongekookt)
Bereiding:
– Kook de linzen zoals op de verpakking aangegeven staat.
– Snijd de paprika in reepjes en hak de ui fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak de gerookte paprikapoeder met de ui tot de ui zacht wordt, voeg dan de paprika toe en bak kort mee.
– Meng de room met het water erbij en vervolgens de tomatenpuree, het groentebouillonblokje en de sojasaus. Laat het ongeveer 10 minuten pruttelen.
– Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
– Als de linzen gaar zijn doe je de tomatensaus erin. Roer het voorzichtig door.
– Snijd de verse tomaten alvast ik kleine blokjes en zet apart, voeg de gehakte zongedroogde tomaten toe. Spoel, rasp de wortels en voeg toe. Laat het ongeveer 5-10 minuten op een laag vuur verder pruttelen in de laatste 2 minuten voeg je de erwtjes toe en roer zachtjes door.
– Breng het op smaak met zout en peper en verdun het geheel als je wilt met wat meer room of water tot de gewenste dikte.
– Serveer met rijst en verdeel de tomaten blokjes, bosui en bladpeterselie over de linzenstroganoff.
Dit recept is geïnspireerd door het kookboek ‘Vegetarisch voor een prikkie!’
Eet smakelijk!