Kokosolie, mijn superfood dilemma

Wat vind jij van kokosolie?

Ik weet het niet meer.
Iedereen is in de weer met dit dure superfood-goedje omdat het oh zo gezond zou zijn. Maar de berichten spreken elkaar flink tegen:

Er worden door producenten en natuurtherapeuten tal van gezondheidsvoordelen toegeschreven aan deze superfood maar de reguliere dietisten en het Voedingscentrum zijn hier heel duidelijk over: het is een verzadigd vet verkeerd) en dus schadelijk voor hart- en bloedvaten.
Kokosolie bestaat namelijk voor meer dan 85% uit verzadigd vet en dat staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten zoals het verhogen van het cholesterol en een vergroot risico op hart- en vaatziekten.

Natuurdietisten en producenten zeggen dat het vet weliswaar verzadigd is maar vooral bestaat uit laurinezuur en dat dit vetzuur juist heel gezond is omdat het ook in moedermelk voorkomt.
Het zou je juist beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar, zo blijkt, laurinezuur is van alle verzadigde vetzuren juist het vetzuur dat het cholesterol het sterkst laat stijgen… en het niet wordt uitgesloten dat laurinezuur het risico op hart- en vaatziekten juist vergroot…
Daarnaast bevat kokosolie, in tegenstelling tot andere vetten, nauwelijks vitamine E en K.

Er zijn geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA.

Weet jij het nog? Wat is waar?
Vooralsnog is variatie mijn oplossing.
Ik geloof wel in alle gezondheidsvoordelen van deze nieuwe superfood, dus ik gebruik het af en toe en wissel af met olijf- en andere olie!

Bron: “Allergie en voeding” 2014/1
Foto: Wikipedia

<<< Lees meer blogs!

Delen via

Bekijk meer

Delen via

Bekijk meer