Glutenvrij-broodbak-fabriekje

Een gezond glutenvrij brood bak je in een half uurtje!

Heb jij net als ik ook een “gluten-vrij-gezin”?
Dan zal je mijn zondagochtendgevoel wel herkennen! Broodbakfabriekje…
We bakken een paar broden voor de hele week.

Het nadeel aan de meeste glutenvrije broden is dat ze niet gezond zijn.
Veel wit, niet voedzaam, meel met een hoop suiker erdoor. Dan kan je beter geen brood eten!!!
Ik maak een gezonde variant met boekweit, quinoa en gierst.
Je kan ook afwisselen met teffmeel en soms een beetje maïsmeel (al is deze laatste minder voedzaam).

Helaas, glutenvrij brood kan nooit tippen aan een gewoon broodje. Maar deze variant is voor glutenvrije begrippen best te doen!

Let je op je gewicht en wil je niet te veel eten? Een kwart van dit brood staat gelijk aan 4 a 5 sneetjes gewoon brood.
Dit brood is vrij van: gluten, tarwe, soja, melk, noten, suiker, gist.

Lees hier mijn blog over jodium en glutenvrijbrood bakken!

Benodigdheden: Weegschaal, oven, springvorm, oliekwast, lepel, vork, maatbeker, mengkom.
Ingrediënten:
In totaal 300 gram meel:
100 gram boekweitmeel (supermarkt)
100 gram teff- of quinoameel (natuurvoedingswinkel)
80 gram gierstmeel (natuurvoedingswinkel)
7 gram kleefrijstmeel (toko)
10 gram wijnsteenpoeder (natuurvoedingswinkel)
5 gram bakkerszout (kan je online kopen bij diverse webshops)
2 el olie
1 ei
200 ml (en evt beetje extra) lauw water

Je kan het brood nog lekkerder maken met:
– een paar druppeltjes stevia
– een geprakte banaan
– een beetje appelmoes
– chia- of ander zaad
– stukjes noot
– stukjes gedroogd fruit

Alles mengen en in een ingevette springvorm gieten.
Het deeg moet iets dikker zijn dan pannekoekenbeslag.
Let op dat je niet te veel kleefrijstmeel gebruikt, een gram meer kan al een heel kleverig brood veroorzaken…

20-25 min op 180-200 C bakken (afhankelijk van hoe snel je oven bakt).
Brood na afloop met de botte kant van een mes van de plaat af snijden.
In porties invriezen voorkomt dat het erg droog wordt.

Ik snijd het brood in 8 stukken.
1 stuk komt qua calorieën overeen met 2 sneetjes ‘gewoon brood’.

1 stuk bevat gemiddeld:
158 Kcal
3,5 gram eiwit
36 mcg jodium

<<< Lees meer blogs!

Delen via

Bekijk meer

zelf glutenvrijbrood bakken

Delen via

Bekijk meer