Stevig in je schoen staan

Of je nu wilt afvallen, aankomen of gewoon gezonder wilt eten..

Het aanpassen van je voedingspatroon kan veel invloed hebben op onze sociale omgeving. Eten en drinken spelen namelijk een belangrijke rol in ons sociale leven.
Bij veel gelegenheden is het namelijk niet meer dan normaal dat de wijn rijkelijk vloeit, dat de tafel vol lekkere en onweerstaanbare hapjes staat en dat er iets gevierd wordt met een groot stuk gebak.

Heb jij je juist voorgenomen om je aan je gezonde plan te houden, dan moet je behoorlijk stevig in je schoenen staan om deze verleidingen en sociale druk te weerstaan.
Want ‘Dat ene taartje maakt toch niet uit’, ‘Doe niet zo ongezellig’, ‘Je kunt het hebben’, ‘Nu moet je echt stoppen met afvallen hoor’ zijn opmerkingen die je, wanneer je op je voeding let, regelmatig te horen krijgt.

Mijn tips:

  • Neem de regie over de situatie. Bedenk van te voren waar je heen gaat, welke verleidingen vermoedelijk op je pad gaan komen en besluit van te voren hoe je hier mee om wilt gaan. Neem je wel of niet dat stukje taart? Hoeveel glaasjes wijn wil je drinken? Maak alvast een keuze hoeveel hapjes je wilt eten. Een goede voorbereiding is het halve werk!

  • Zorg ervoor dat je niet met een lege maag naar je bezoek gaat. Dit maakt alle verleidingen weerstaan nog moeilijker. Neem vlak voordat je gaat nog iets gezonds zoals een schaaltje kwark met fruit of een kop verse groentesoep.

  • Licht je gastheer/vrouw alvast in dat ze je geen stuk gebak of hapjes hoeft aan te bieden. Leg uit waar je mee bezig bent en geef aan dat het niks met ongezelligheid of ondankbaarheid te maken heeft.

  • Wil je mensen geen deelgenoot maken van waar je mee bezig bent… (wat goed te begrijpen is), dan is een simpele en vriendelijke ‘nee, dank je’ toch echt de beste manier om je aan je eigen plan vast te houden. Je hoeft het niet groter te maken dan wat het is. In het begin kan er zeker weerstand komen van je sociale omgeving omdat je ineens andere keuzes maakt. Maar ook dat gaat gewoon worden.

Hoe zorg jij ervoor dat je stevig in je schoenen blijft staan tijdens deze moeilijke momenten vol verleidingen?

Delen via

Bekijk meer

Delen via

Bekijk meer