Slik jij extra vitamines bij?

Over het nut en belang van extra vitamines en mineralen bijslikken gaan heel wisselende verhalen rond.

Ik ben zowel regulier (Schijf van Vijf) als alternatief (Natuurvoeding / Orthomoleculaire voeding en suppletie) opgeleid.

Het Voedingscentrum geeft aan dat je met het eten volgens de Schijf van Vijf al je benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Daarom hoef je, als je voldoende, gezond en gevarieerd eet geen extra vitamines, mineralen en/of vetzuren bij te slikken.

Orthomoleculair gezien is me juist geleerd dat we ons lichaam wel degelijk kunnen ondersteunen met wat extra vitamines en mineralen. Onze voeding levert door de toegenomen landbouwproductie namelijk een stuk minder voedingsstoffen dan honderd of tweehonderd jaar geleden. Daardoor moeten we vele grotere hoeveelheden eten om voldoende van die voedingsstoffen binnen te krijgen.

Om ons lichaam een extra handje te helpen, en om onszelf niet te gaan overeten, is daar juist het advies om deze aan de hand van (hoogwaardige) supplementen binnen te krijgen.

Twee heel tegenstijdige adviezen dus, wat het er zeker niet gemakkelijker op maakt.

Ik ben van mening dat onze voeding door de landbouwproductie inderdaad niet meer voldoende voedingsstoffen bevat. Daarnaast is de maatschappij behoorlijk veranderd; we hebben meer stress, we leven ongezonder, we drinken alcohol en/of roken, er zijn meer uitlaatgassen en stralingen. Allemaal factoren die vitamines en mineralen in ons lichaam roven.

Ook is het voor veel mensen ontzettend moeilijk om volwaardig te eten. Want wat is dat nou; volwaardig eten? Eten we überhaupt wel genoeg groenten, fruit en gezonde vetten? In de praktijk zie ik dat de meeste mensen hier nog behoorlijk wat in missen, dus krijgen ze automatisch ook niet voldoende voedingsstoffen binnen.

Nou is het niet zo dat we als een malle maar vitaminepillen moeten gaan slikken. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon blijft nog steeds altijd de basis. Zo mogen supplementen ook nooit een vervanger zijn van een gevarieerd voedingspatroon. Maar supplementen, zoals een (kwalitatief hoogwaardige) multivitamine, een visolie en vitamine C bijvoorbeeld, kunnen wel als ondersteuning dienen van een gezond voedingspatroon.

Slik jij extra vitamines bij?

Delen via

Bekijk meer

Delen via

Bekijk meer