OLIJFOLIE

Ik was vorige week op zoek naar olijfolie in de supermarkt. Wat een keuze! Door de vele soorten werd het bijna onmogelijk om er een uit te kiezen.

Wist je dat de eigenschappen van olie heel erg verschillen? Daardoor is niet iedere olie overal geschikt voor. Zo is de ene heerlijk als dressing door een salade en de andere is juist weer ideaal om in te bakken.
Olijfolie is voor de meesten toch wel de bekendste olie. Olijfolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Ook hierin zijn er weer ontzettend veel verschillende soorten.
Om het wat gemakkelijker te maken kun je olijfolie in vier categorieën verdelen: Vierge olijfolie, Extra Vierge olijfolie, geraffineerde olijfolie en gewone olijfolie.
Vierge olijfolie wordt mechanisch koud geperst. De olie wordt gewonnen uit olijven zonder verhitting en/of andere bewerkingen. Dit is dus een pure vorm van olijfolie en dit proef je terug in de smaak van de olie; die echte olijvensmaak.
Extra Vierge olijfolie is de eerste lichting olie die vrijkomt na de koude persing van de beste olijven. Er worden hier behoorlijk wat kwaliteitseisen aan gesteld. Het is qua olievarianten dan ook degene met de hoogste kwaliteit en de puurste olijvensmaak.
Geraffineerde olijfolie is een olie die wordt gewonnen door raffinering van de eerste persing olijven. Alle oneffenheden worden uit de olie gefilterd. Dit gaat helaas ook ten koste van de olijvensmaak.
Gewone olijfolie is een mengsel van geraffineerde olijfolie en Vierge olijfolie. Je proeft hierdoor een lichte olijvensmaak maar de olie is hierdoor een stuk neutraler van smaak dan de Vierge olie.
Wil je voor een echte olijvensmaak gaan, dan kun je het beste kiezen voor de Vierge of de Extra Vierge olijfolie.
Let op: door verhitting verdwijnt een groot deel van de lekkere olijvensmaak. Ook kunnen er bij lange en hoge verhitting schadelijke stoffen ontstaan. Je kunt deze olie het beste koud als dressing of smaakmaker gebruiken of om in te smoren.
Geraffineerde olijfolie en gewone olijfolie zijn wel geschikt om in te bakken. De olie behoudt zijn kwaliteit bij verhitting, maar heeft weinig smaak. Wil je toch die olijfsmaak aan je gerecht toevoegen? Voeg voor het serveren wat extra Vierge olijfolie toe.
Koop bij voorkeur wel olijfolie in een donkere, glazen fles. Dan wordt de olie het minste blootgesteld aan licht en chemische stoffen (uit plastic). Dit kan de kwaliteit en de levensduur beïnvloeden.
Groetjes, FOOD&YOU

Delen via

Bekijk meer

Delen via

Bekijk meer