Stevia

Gezond of niet?

Dat suiker niet goed voor ons is, weten we denk ik allemaal wel. Een van de redenen dat veel fabrikanten vele schuilnamen gebruiken in hun producten om de aanwezigheid van toegevoegde suikers te verbergen.

Hierdoor kiezen steeds meer mensen voor de kcalarme (en vaak kunstmatige) zoetstoffen om toch die zoete smaak aan hun koffie, thee of yoghurt te geven. Helaas kunnen kunstmatige zoetstoffen nog slechter voor je gezondheid zijn dan suiker. Het is immers behoorlijk chemisch.

Kunstmatige zoetstoffen worden zelfs gelinkt aan diverse gezondheidsproblemen. Daarnaast kunnen ze verschillende processen in ons lijf behoorlijk verstoren. Niet de beste keuze dus!

Gelukkig zijn er gezondere alternatieven, zoals stevia. Dit is een natuurlijke zoetmaker afkomstig van een plantje wat we honingkruid noemen. Deze zoetmaker is zonder de negatieve gezondheidseffecten en bevat juist gezonde voedingsstoffen.

Pure stevia kan zelfs helpen bij het verlagen van de bloeddruk en heeft het een positief effect op onze bloedsuikerspiegel.

Let op: Dit geldt niet voor alle vormen van stevia. Sommige soorten kunnen nog steeds heel bewerkt zijn door de toevoeging van maltodextrine om de smaak wat zoeter te maken. Maltodextrine heeft dezelfde eigenschappen als suiker. Dit geldt met name voor stevia-extracten zoals de witte bewerkte stevia. Het kan soms zelfs zo zijn dat een product maar een paar procent stevia extract bevat en voor de rest maltodextrine. Terwijl er op de verpakking toch echt het woord stevia gebruikt wordt. Let er bij de ingrediƫntenlijst op of er een toevoeging is met -ine of -ose. Dit geeft aan dat er een vorm van suiker gebruikt is.

Je kunt bij het gebruik van stevia beter kiezen voor de pure variant; de biologische groene stevia. Hierbij is het complete blad vermalen tot een 100% natuurlijke poeder. Deze geeft een bitterzoete en dropachtige nasmaak.

Groetjes Susan van FOOD&YOU!

 

Delen via

Bekijk meer

Delen via

Bekijk meer