Nasi Goreng voor 4 à 5 personen
Als je in Indonesië een bordje Nasi besteld, krijg je een bordje met witte rijst. Wij zien Nasi als een gerecht met groenten en vlees erin verwerkt maar Nasi Goreng is eigenlijk niks anders dan gebakken rijst.
Ik heb een heerlijk recept voor je: eigen overheerlijke rijst met groenten (en vlees) erin.
Wat heb je nodig voor het maken van de Boemboe (2 porties boemboe):
- 1 Grote ui (grof gesneden)
- 2 Teentjes knoflook (of 4 als je net als ik van knoflook houd)
- 3 el Ketjap manis
- 1 el Djintan (Komijn)
- 1 tl Ketoembar (ruim)
- 1 tl Djahé (gemalen gemberpoeder)
- 1 tl Kurkuma
- 1 Rode peper (grof gesneden)
Bereiding van de Boemboe :
- Snijd de uien in grove stukken en hak de knoflook fijn. Snijd de rode peper doormidden en verwijder de zaadlijst. Let erop dat je alle zaadjes verwijderd hebt (tenzij je graag een pittige nasi wilt). Snijd de rode peper in grove stukken.
- Maal met een (kleine) keukenmachine alle ingrediënten fijn tot een gladde massa, de helft van deze massa is voldoende voor een nasi voor zo’n 5 personen. De andere helft kun je in een steriel potje bewaren in de koeling met een klein laagje zonnebloemolie (2 weken houdbaar ongeveer).
Ingrediënten voor de Nasi :
- 1 Portie Boemboe
- 300 gram (zilvervlies)rijst (ongekookte hoeveelheid)
- 400-500 gram kipfilet (kipdijfilet)
- 2 el (wok)olie
- 1 Prei
- 1 Spitskool
- 1 Rode ui
- 1 Rode peper
- 1 Peen
- Taugé
Bereiding Nasi Goreng:
1. Was en kook de rijst zoals op de verpakking staat aangegeven. Afgieten in een vergiet met koud water en laten uitlekken.
2. Snijd de groenten (de ui grof, de prei in ringen, de spitskool klein, de peen in dunne schijfjes)
3. Verhit je wok of koekenpan, voeg 2 el wokolie toe en roerbak het vlees ongeveer 8 minuten. Voeg hierna de groenten toe en roerbak deze op lager vuur nog 2 minuten mee.
4. Voeg de uitgelekte rijst toe (doe dit beetje bij beetje tot je dosering hebt die je wilt) zorg dat je een mooie verhouding hebt van de rijst ten opzichte van de groenten/vlees mix.
5. Voeg de (zelfgemaakte) boemboe toe en roerbak alles nog eens 3 minuten goed door.
Je kunt er als bijgerecht nog heerlijke komkommer in het zuur bij maken:
- Schil een komkommer met een kaasschaaf en schaaf deze in plakjes in een bakje.
- Voeg hier een scheutje water aan toe en vul het bakje voor de rest met azijn tot de komkommer bedekt is.
- Voeg hier een flinke eetlepel suiker en een beetje (gemalen) zwarte peper aan toe.
Selamat makan! Smakelijk eten!