LIJNZAAD

Lijnzaad zijn kleine zaadjes met een nootachtig, iets bittere smaak. Ze zijn ideaal om toe te voegen aan je havermoutpap, yoghurt, salade en smoothie.
Lijnzaadjes zijn echte gezondheidsbommetjes! Ze bevatten volop alfa-linoleenzuur. Dit is een omega-3 vetzuur wat goed
is voor je hart- en bloedvaten.
Daarnaast bevat lijnzaad vitamine B1, B2, calcium, magnesium, zink, kalium en antioxidanten.
Lijnzaad bevat volop vezels. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, minder bloedsuikerschommelingen en voor een goede stoelgang. In de darm zuigen de zaadjes zich vol met vocht, waardoor de stoelgang extra wordt gestimuleerd.
Je kunt lijnzaad heel, gebroken of als olie kopen. Met gebroken lijnzaad en lijnzaadolie worden de voedingsstoffen beter opgenomen. De hele zaadjes kunnen we niet verteren, zodat ze je lichaam ook weer heel verlaten. Je kunt ze natuurlijk wel zelf breken met een vijzel of een elektrische koffiemolen.
Let op: Ruikt je gebroken lijnzaad of lijnzaadolie naar bedorven vis? Neem het dan niet meer in! Al was je dit waarschijnlijk ook niet van plan 😉
Lijnzaad(olie) kan namelijk snel oxideren. Verhit gebroken lijnzaad en lijnzaadolie daarom ook niet op te hoge temperaturen.
Het is niet raadzaam om onbeperkt lijnzaad te eten (dagelijks meer dan 45 gram). Regelmatig een beetje lijnzaad toevoegen aan je maaltijden past binnen een gezond voedingspatroon.
Groetjes, FOOD&YOU

Delen via

Bekijk meer

Delen via

Bekijk meer