Bij gezond eten hoort gezonde(re) keuzes maken. Het lezen van etiketten kan je daarbij heel goed helpen. Naast de ingrediënten die in dat product zitten, staat er bijvoorbeeld ook op hoeveel suiker, zout en vet het product bevat.
Enkele tips om etiketten te lezen:
1) Op iedere verpakking staat een ingrediëntenlijst. Hier staan alle ingrediënten op die in het product zijn verwerkt. Hoe verder een ingrediënt naar voren staat in het lijstje, hoe meer het in dat product zit. Zie je bijvoorbeeld dat suiker het eerste ingrediënt is wat op de lijst staat, dan betekent het dus dat suiker het hoofdbestanddeel van het product is. Lekker laten liggen dus!
Een handig geheugensteuntje: zitten er meer dan 5 ingrediënten in een product, dan is het bijna altijd een té bewerkt product. Je kunt het dan beter in de supermarkt laten.
2) Vergelijk verpakkingen met elkaar. Let eens op hoeveel verschil er tussen ingrediënten, suiker, vet en verzadigd vet tussen verpakkingen zit. Je kunt het beste vergelijken per 100 gram, dan houd je steeds dezelfde portie aan.
3) Laat je niet beïnvloeden door loze claims. Hoe meer een verpakking claimt: ‘minder vet’, ‘light’, ‘natuurlijke ingrediënten’ of ‘vezelrijk’… Hoe minder dit vaak is! Dit is over het algemeen pure marketing zodat jij het product sneller koopt. Producten kunnen inderdaad minder vet bevatten dan een andere variant, maar daartegenover weer veel meer suiker bevatten om dezelfde smaak te behouden.
Om over na te denken; Op een appel of een stronk broccoli zullen nooit kreten staan met: ‘vezelrijk’, ‘natuurlijk’, ‘boordevol vitamines en mineralen’, ‘laag in kcal’, etc…
4) Laat je niet foppen met schuilnamen. Vaak weten we wel dat we suiker en transvetten beter kunnen vermijden. Om ons te misleiden wordt er daardoor veel gebruik gemaakt van schuilnamen. Enkele schuilnamen voor suiker zijn bijvoorbeeld: glucose, fructose, glucose-fructosestroop, sacharose, sucrose, maltodextrine, dextrose, druivensuiker, invertsuiker, rietsuiker, melasse(stroop), kandijsuiker, basterdsuiker, kristalsuiker en vanillesuiker.
Enkele schuilnamen voor transvetten zijn: geharde plantaardige olie, gehydrogeneerd plantaardig vet en gehydrogeneerde plantaardige olie.
5) Vermijd E-nummers, smaak-, kleur- en geurstoffen en ingrediënten die je nauwelijks kunt uitspreken of niet kent. Dit zijn (chemische) toevoegingen om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Helaas vaak erg ongezond!
Veel succes met het maken van gezondere keuzes!