Het is weer herfst! Wind, regen, kortere dagen.. Je kan er helaas niet onderuit
Je kan natuurlijk prachtige boswandelingen maken nu natuur zo verandert maar ik moet er vaak toch even aan wennen dat het weer zo omslaat.
Door dat koude, natte weer verandert mijn eetlust ook.
In de zomer heb ik veel zin in rauwkost en salades en in de herfst en winter krijg ik meer trek in ‘winterse kost’ zoals stamppotten en (erwten)soep.
Veel mensen denken deze heerlijke gerechten “dikmakers” zijn…
Een vraag die dan ook bijna dagelijks voorkomt in de praktijk is:
“Hoe zit het met stamppot als ik wil afvallen? Mag dit?”
Een stamppot past prima binnen een verantwoord dagmenu en je kan ze zelfs zo maken dat ze niet meer dan +/- 500kcal bevatten.
Een voorbeeld:
Ingrediënten voor stamppot
-per persoon-
• 200 gram ongekookte aardappels
• 200 gram (of meer) groenten
• 1 tartaarje (liever magere rookworst? Neem max. 155 Kcal per portie)
• 1 el olie of bak- en braad per persoon
• Piccalilly, ketchup (met mate!) of mosterd is lekker erbij
Je kan natuurlijk de klassiekers zoals andijvie, boerenkool, zuurkool en wortelstamp maken.
Experimenteer ook eens met spruitjes, rode kool, spitskool en prei!
Eet smakelijk!