fbpx

04 mei Provençaalse gevulde courgette uit de oven!

Weer een gerecht uit eigen keuken die ik met jullie wil delen!
Soms vind ik het fijn om gewoon wat te experimenteren met wat ik in huis heb.
Meestal komt er dan iets verrassends uit en soms echt voor herhaling vatbaar.
Gister had ik nog gehakt, courgette, venkel en champignons liggen.
Het resultaat was een gevulde courgette uit de oven met gegrilde groenten.
Dit gerecht is wel iets bewerkelijk, maar als je het leuk vindt iets langer in de keuken te staan dan is dit zeker de moeite waard!

Het fijne is dat het perfect past in je afslankmenu of fit met voedingprogramma als je bij ons in de praktijk een programma volgt.

-Voor twee personen-

Gevulde courgette uit de oven:
– 1 grote en stevige courgette (zorg dat het geen oude, beetje zachte, courgette is)
– 1 teentje uitgeperste knoflook
– 1 gesnipperd klein uitje
– 200 gram mager rundergehakt (kip- of vegetarischgehakt kan ook!)
– gedroogde kruien: tijm, rozemarijn, chilivlokken (of cayennepeper)
– een paar in kleine ringen gesneden groene en zwarte olijven zonder pit (potje op waterbasis)
– kwart eetlepel olijfolie
– 40-80 gram verkruimelde Griekse feta (schaap/geit)

Verwarm de oven op 180 graden.
Snijd de courgette voorzichtig met een scherp mesje in de lengte doormidden.
Haal het vruchtvlees er voorzichtig uit met een klein lepeltje.
Ik snijd het voorzichtig voor met een scherp mesje, dan gaat het makkelijker.
Zorg dat je niet door de schil heen prikt!
Leg de uitgeholde courgettehelfden in een ovenschaal, vet ze in met een drupje olijfolie en bestrooi naar smaak met een beetje gemalen chilivlokken of cayennepeper.
Zet het 15 minuten in de oven.

Bak in een koekenpan de knoflook, ui en gehakt rul.
Maak op smaak met tijm, rozemarijn en een beetje gemalen chilivlokken of cayennepeper.
Voeg naar behoefte een beetje zout toe, maar dit kan je zeker achterwege laten!
Als het gehakt bijna klaar is bak je de courgettevulling even mee.
Zet het vuur uit en roer de olijven en feta er door.

Laat de courgette uit de oven even afkoelen en vul ze voorzichtig met het gehaktmengsel.
Maak ondertussen de overige groenten.
Zet de laatste 10 minuten de ovenschaal met de gevulde courgettes ook in de oven.

Let op: volg je bij ons in de praktijk een afslankprogramma? Bewaar dan overdag je kaas zodat je het kan gebruiken in dit gerecht.

Gegrilde venkel en champignons uit de oven:
– 1 venkel
– 1 bak champignons
– naar smaak een paar teentjes knoflook
– 1,5 eetlepel olijfolie

Neem een grote schaal.
Wrijf de champigons schoon en leg ze heel in de schaal.
Verwijder de stelen en het harde onderkantje van de venkel en snijd het in grove stukken.
Ik vind het lekker om de knoflookteentjes (evt. gehalveerd) nog in schil erbij te doen.
Ze poffen in hun schil, wat ze extra lekker maakt en geeft smaak aan het hele gerecht.
Schep om met de olie en zet het 15 – 20 minuten (bij mij was 15 genoeg) in de oven (200 graden).
Roer het na 7 minuten even voorszichtig om.
Laat het geen pap worden! Er mag nog een beetje beet opzitten.

Ik heb zelf een paar schijfjes zoete aardappel (200 gram per persoon) in de ovenschaal erbij gedaan.
Je kan er ook rijst of quinoa bij koken.
Houd de hoeveelheden op je weekstaat aan.

TIP: Serveer alles op een bord en kruimel een beetje extra feta over het geheel.
Als je wilt afvallen, neem je het zonder extra feta.

Dit gerecht is erg gezond, mager en heel smaakvol.

Eet smakelijk!
En, wil je weten hoe dit lekkere eten past in een afslankmenu!
Ik help je graag jouw manier te vinden!

Groetjes Nanna.

Nanna van den Nieuwendijk - FOOD&YOU

 

<<< lees meer recepten en tips!