YES!
Weer een gerecht speciaal voor ons bedacht van zelfstandig werkend kok Michaelia Rupke!
Michaelia kan ontzettend goed en veelzijdig koken met pure ingrediënten.
Dit gerecht met geroosterde bloemkool heeft een bijzondere smaak door de uitgebalanceerde specerijenmix die gebruikt wordt.
Wil jij je gerecht zelf op smaak brengen met specerijen?
Dan is dit gerecht voor jou de perfecte uitdaging.
Het is niet moeilijk en het smaakt heerlijk!
Alle ingrediënten zijn gewoon te koop bij de supermarkt.
Geroosterde bloemkool met gemarineerde kip en rijst!
– voor 2 personen-
- Kip:
200 gram kipfilet
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel gemalen koriander
1 eetlepel olijfolie
rasp van 1/2 citroen
1/4 theelepel chilipeper (gemalen en gedroogd) - Bloemkool:
500 gram bloemkool
kerrie
1 eetlepel olijfolie
peper en zout naar smaak - Rijst:
120 gram basmati- (of zilvervlies-) rijst
3 kardemom peulen
1 kruidnagel - Sausje:
2 eetlepels magere yoghurt
1/2 eetlepel citroensap
peper en zout naar smaak - Tomatensalsa:
400 gram gepelde tomaten (blik, zonder toevoegingen)
2 verse zoete tomaten (staat op de verpakking, zoals bv. zoete trostomaten)
1 rode paprika
naar keuze verse kruiden: koriander of basilicum of peterselie
tabasco of zwarte peper uit een molen
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Timen:
Bereid alles voor zoals hieronder omschreven. Als de bloemkool nog 10 minuten moet roosteren, zet je de rijst op, en vijf minuten voordat de bloemkool klaar is, bak je de kipfilet.
Kipfilet:
Zet een koekenpan op laag vuur en voeg de komijn zaadjes toe. Laat ongeveer 30 seconden roosteren. Meng alle ingrediënten behalve de kipfilet. Snijd de kipfilet, tegen de draad in, in repen (vinger dikte). Meng de kipfilet door de marinade en laat een half uur op kamertemperatuur marineren. Je kan dit natuurlijk ook een dag van te voren al doen. Zorg dan wel dat je de kipfilet een half uur op kamertemperatuur laat komen, voordat je hem bakt.
Wil je weten hoe je de citroen raspt? Kijk dan onderaan deze pagina naar het filmpje (sorry voor de reclame, het gaat me om het filmpje)!
Zet de koekenpan weer op het vuur en bak de kip. Je hoeft geen olie in de pan te doen want die zit al door de marinade. Als de kip sist wanneer hij de pan raakt, is de pan heet genoeg. Bak eerst 1 kant een paar minuten. Zodra je ziet dat de kip aan de zijkanten wit begint te kleuren, draai je hem om en bak je hem nog 3 min. Niet te lang bakken, dan wordt hij snel droog. Gaar is gaar! Laat het vlees ook rustig in de pan liggen tijdens het bakken. Het is niet nodig om te husselen of roeren!
Bloemkool:
Snijd de bloemkool doormidden, verwijder dan de buitenste bladeren en snijd tot slot de bloemkool in kleinere stukken. Probeer de roosjes een beetje heel te laten, dan ziet er straks mooi uit, het oog wil ook wat! Leg de bloemkool op een bakplaat (op bakpapier) of in een grote ovenschaal. Zorg dat de bloemkool niet te dicht tegen elkaar aan ligt, hij heeft ruimte nodig om mooi te kunnen roosteren. Verdeel de olie, peper, zout en kerrie erover. Ben royaal met de kerrie! Hij mag best een beetje geel zien! Laat in het midden van de oven 20-25 minuten roosteren.
Rijst:
Was de rijst totdat het water helder is. Voeg 180 gram water ( 1,5 x het gewicht van de rijst ) toe aan de rijst en zet op middelhoog vuur met een beetje zout samen met de kardemom en kruidnagel. Laat rustig sudderen tot het water is opgenomen en de rijst gaar is.
Yoghurtsaus:
Meng alle ingrediënten voor de yoghurtsaus.
Tomatensalsa:
Mocht je het gerecht een beetje te droog vinden zonder sausje. Dan kan je deze salsa erbij maken.
Wat je over hebt kan je goed invriezen voor een andere keer!
Maak de helft van de gepelde tomaten en de zoete tomaten even klein met een mixer of snijd met de hand heel fijn.
Snijd de helft van de paprika in kleine blokjes van ongeveer 0,5 bij 0,5 cm.
Snijd de andere helft van de tomaten in kleine blokjes.
Hak een bosje kruiden fijn.
Roer alles door elkaar en proef even of het goed op smaak is.
Je kan naar eigen behoefte extra kruiden, tabasco, peper en eventueel een (heel klein beetje!) zout toevoegen.
Serveren:
Serveer de rijst (zonder kruidnagel en kardemom). Leg de bloemkool en kip erbij. Druppel de yoghurtsaus er over heen, dit geeft het gerecht echt die extra zomerse frisheid! Leg wat tomatensalsa aan de zijkant.
Wil jij weer fit worden?
Dat kan, ik help je graag!
Er wordt in het advies altijd uitgegaan van gewoon normaal eten.
Onze afslank- en fit met voeding programma’s zijn nooit standaard, we zorgen ervoor dat het past bij jouw wensen, voorkeuren en valkuilen.
Ik help je jouw manier te vinden!
Wil je meer informatie? Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?
Vul het contactformulier in en ik neem vrijblijvend contact met je op.
Groetjes en tot ziens!
Nanna
<<< lees meer recepten en tips!
[supsystic-form id=26]