Flespompoen

De flespompoen is een van de meest voorkomende en bekende variant onder de pompoensoorten.
Deze mooie, oranje groente heeft meerdere gezondheidsvoordelen en kan bij een breed scala aan maaltijden ingezet worden.

In tegenstelling tot de naam groeit de winterpompoen in de zomer en wordt deze in de herfst geoogst.
Het dikke, harde, externe en stevige vlees maakt het geschikt om gedurende meerdere maanden te bewaren. Dit betekent dat wij hier in de winter volop van kunnen genieten in soepen, stamppotten en stoofschotels.

Het vruchtvlees van de flespompoen is een goede bron van vezels, kalium, calcium, ijzer, fosfor, vitamine A en C.
De voedingswaarde van flespompoen maakt het voordelig voor onze spijsvertering, de bloeddruk en het draagt bij aan een gezonde huid en haar. Flespompoen levert daarnaast maar weinig kcal, dus ook nog eens goed voor de lijn.

Extra gezondheidsvoordelen: 

Verlaging en voorkoming van hoge bloeddruk
Flespompoen bevat volop kalium, dit heeft een positief effect op de bloeddruk.

Voorkoming van astma
Mensen die regelmatig producten met een hoge hoeveelheid bètacaroteen eten, lijken een lager risico op astma te hebben. Bètacaroteen is een antioxidant wat zorgt voor het heldere oranje pigment van bepaalde groenten en fruit.

Kankerrisico verlagen
Studies hebben aangetoond dat mensen die meer carotenoïden consumeren, waaronder bètacaroteen, minder kans hebben op darmkanker.

Diabetes beheren
Mensen met type 1 diabetes die voedingsvezels met een hoge vezel consumeren, hebben een lagere algehele bloedsuikerspiegel. Bij mensen met type 2 diabetes kunnen vezels hun bloedsuiker, lipiden en insuline verbeteren. Pompoen scoort door de vezels ook laag op de glycemische index. Dit betekent dat, ondanks de zoetere smaak,  pompoen onze bloedsuikerspiegel niet laat pieken.
Een portie pompoen zorgt voor ongeveer 6,6 gram vezel. Per dag wordt geadviseerd om zo’n 30-40 gram voedingsvezels te eten.

Delen via

Bekijk meer

Delen via

Bekijk meer