De voor- en nadelen van calorieën tellen

“Oh wacht, eerst even invoeren in mijn kcal app!”
Een van de meest besproken onderwerpen bij het afvallen is het tellen van calorieën. De een zweert bij het bijhouden van apps, terwijl de ander weer roept dat het onzin is.

In de meeste gevallen raden wij in de praktijk niet aan om calorieën te tellen, maar juist om aan je voedingsstoffen te komen. Dit leggen we uit in bepaalde hoeveelheden die je per dag nodig hebt. Echter, in sommige gevallen kan het juist heel handig zijn om kcal te tellen of op te zoeken.

Voordelen van calorieën tellen:

 • Je wordt je bewust van wat en hoeveel je op een dag eet. Dat stukje kaas, dat extra handje noten, een koekje bij de koffie. Vaak eten we onbewust een hoop extraatjes op een dag. Door het bijhouden van je kcal, wordt je je een stuk bewuster van deze momenten.
 • Je wordt je bewust van hoeveel je op een dag kunt eten om aan je hoeveelheid kcal te komen. Wanneer je een app bijhoudt, kun je je gegevens invoeren. Deze app maakt vervolgens een schatting van je voedingsbehoefte. Door het in een app bij te houden, krijg je heel inzichtelijk of je te veel, te weinig of voldoende eet, wat weer heel handig is wanneer je wilt afvallen, aankomen of stabiel wilt blijven.
 • Je wordt je bewust van hoeveel kcal een bepaald product levert. Zo levert één sneetje brood ongeveer 80 kcal. Wanneer je je boterham wilt vervangen voor crackers, rijstwafels, havermout, quinoa, etc., dan is het heel handig om te weten hoeveel je ervan kunt eten in plaats van je sneetje brood. Het is natuurlijk niet handig als je één snee brood van 80 kcal inwisselt voor iets wat misschien wel het dubbele of driedubbele aan kcal geeft.
 • Je wordt je ervan bewust hoeveel je op een dag al hebt gegeten. Wanneer je al naar behoefte hebt gegeten op een dag, is het niet handig om in de avond nog een snack te nemen. En andersom, wanneer je nog niet voldoende hebt gegeten, dan zou je in de avond prima nog een gezonde snack (bv een handje nootjes of een schaaltje yoghurt met fruit) kunnen nemen.
 • Je krijgt inzicht in je dagelijkse inname van koolhydraten, eiwitten en vetten en of dit in balans is.

 

Het bijhouden van je kcal kent ook zeker nadelen:

 • Het kan obsessief worden, waardoor je alleen nog maar bezig bent met het tellen van kcal.
 • Je kunt ook gezonde, maar calorierijke producten gaan vermijden. Avocado, noten, zaden, pindakaas, vette vis, olie zijn producten die wat meer kcal leveren, maar wel volop goede voedingsstoffen voor je lichaam leveren. Wanneer je alleen maar let op kcal, lijkt het heel verleidelijk om deze producten te vermijden met als gevolg dat je bepaalde voedingsstoffen mist.
 • Niet meer, of minder goed, kunnen genieten van een stuk taart, een frietje, een pizza of iets anders wat minder gezond is, doordat je de hoeveelheid kcal weet. Soms moeten we hier ook gewoon van kunnen genieten!
 • Het verschil tussen ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ kcal wordt heel onduidelijk. Zo levert een avocado zo’n 350 kcal en een gevulde koek zo’n 250 kcal. In kcal zou het dus gunstiger zijn om de gevulde koek te nemen, maar voor je gezondheid is die avocado toch echt een betere keuze!
 • Het kost veel tijd en moeite doordat je constant aan het afwegen en invullen bent.
 • Je inname is vaak een schatting. Dezelfde voedingsmiddelen van verschillende merken kunnen al veel verschillen. Ook weten we vaak niet precies hoeveel we op ons bord hebben liggen.

Het tellen van kcal kan dus heel waardevol zijn om inzicht te krijgen wat en hoeveel je op een dag eet en wat je dagelijkse behoefte is. Maar we kunnen er ook zeker in doorslaan, zodat het zelfs obsessief kan worden. Voor de een zal het dus heel goed kunnen werken, terwijl het voor de ander het tegenovergestelde effect heeft. Kies vooral de manier die voor jou het beste werkt!

 

Wil jij afvallen of aan de slag met je gezondheid?
Dat kan, wij helpen je graag!
Er wordt in het advies altijd uitgegaan van gewoon normaal eten.
Onze afslank- en fit met voeding programma’s zijn nooit standaard, we zorgen ervoor dat het past bij jouw wensen, voorkeuren en valkuilen.

Wij helpen je jouw manier te vinden!
Wil je meer informatie? Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?
Vul het contactformulier in en ik neem vrijblijvend contact met je op.

Groetjes en tot ziens!

Team FOOD&YOU

Delen via

Bekijk meer

Delen via

Bekijk meer