Eet je geen brood? Pas op jodiumtekort!

Eet je geen brood? Let dan op voor een jodiumtekort!
In ‘gewoon’ brood zit bakkerszout, dit is verrijkt met extra jodium. Eet je geen brood, bak je zelf brood of koop je biologisch brood? Dan kan je een jodiumtekort krijgen.
Een jodiumtekort kan ernstige gevolgen hebben.

Bakkerszout?
Omdat de voeding in Nederland van nature te weinig jodium bevat, mag jodium aan zout worden toegevoegd. Bakkerszout, dat door bakkers gebruikt wordt voor het bakken van brood bevat meer jodium dan jozo-zout (gejodeerd zout) dat de meeste mensen in de keuken gebruiken. Biologisch brood wordt meestal gebakken met zeezout, hier zit weinig of geen jodium in.

Groei- en leerproblemen door jodiumtekort.
Op korte termijn zal je niet meteen merken dat je te weinig jodium binnen krijgt, maar dat neemt niet weg dat je uiteindelijk wel behoorlijke gezondheidsklachten kan gaan ervaren door een jodiumtekort.
Bij kinderen leidt jodiumtekort zelfs tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen en bij een groot tekort zelfs tot dwerggroei.
Belangrijk dus om op jodium te letten als je geen ‘gewoon’ brood eet.
Lees ook dit artikel van de consumentenbond.

Hoeveel jodium heb je per dag nodig?
Volwassenen 150 mcg
Zwangere vrouwen 220 mcg
Tijdens borstvoeding 290 mcg
1-8 jaar 90 mcg
9-13 jaar 120 mcg
14-18 jaar 150 mcg

De maximale veilige dosis jodium voor volwassenen is 600 mcg per dag.
Voor kinderen is de bovengrens per dag: 1 t/m 3 jaar 200 mcg, 4 t/m 6 jaar 250 mcg, 7 t/m 10 jaar 300 mcg, 11 t/m 14 jaar 450 mcg, 15-17 jaar 500 mcg.
(Bron: gezondheidsraad.nl)

Hoeveel jodium zit er in ‘gewoon’ brood?
1 sneetje ‘gewoon’ brood met 1,2% bakkerszout bevat 24,2 micgrogram jodium.
6 sneetjes met bakkerszout gebakken brood bevatten 145 microgram jodium. Dat is ongeveer gelijk aan de (voor volwassenen) dagelijkse aanbeveling van 150 microgram.

Wat doe je om een jodiumtekort te voorkomen als je zelf brood bakt?
Om een jodiumtekort te voorkomen kan je ervoor kiezen je zelfgemaakte brood met bakkerszout te bakken.
Bakkerszout kan je online kopen bij verschillende webshops.
Een paar cijfers:
Bakkerszout bevat gemiddeld 58.000 mcg jodium per kilo (jozo-zout 21.000 mcg/kilo).
1 gram bakkerszout bevat dus 58 mcg jodium.
Een volwassene heeft 2,6 gram bakkerszout per dag nodig om aan 150 mcg jodium te komen.
Een kind 1-8 jaar heeft 1,2 gram bakkerszout per dag nodig om aan 90 mcg jodium te komen.

Rekenvoorbeeld glutenvrijbrood bakken met bakkerszout
Ik bak zelf wekelijks glutenvrijbrood voor mijn dochtertje. Voor een brood van “16 sneetjes” gebruik ik 5 gram bakkerszout.
Dit is 0,31 gram bakkerszout (18 mcg jodium) per snee.
Met 2 sneetjes komt ze bijna aan de helft van haar dagelijkse jodium behoefte.
Lees hier mijn recept voor een gezond glutenvrijbrood!

Ik bak geen brood…
Bak je geen brood? Dan kan je in plaats van gewoon jozo-keukenzout de hoeveelheid bakkerszout op een andere manier in je gerechten verwerken (want je hebt heel veel, veel te veel!, jozo-zout nodig om aan genoeg jodium te komen).
Op deze manier gebruik je minder zout en krijg je wel de dagelijkse hoeveelheid jodium binnen.
Je kan ook een multi-vitamine nemen die verrijkt is met jodium. Kijk goed hoeveel mcg jodium jouw multi bevat en vul het, als de rest van je voeding die dag niet toereikend is, tijdens het koken aan met een beetje bakkerszout (of zeewier! Zie hieronder…).

Een jodiumtekort voorkomen zonder (geraffineerd) bakkerszout.
Wil je voor je gezondheid minder zout gebruiken?
Of, kies je voor de natuurlijke weg en gebruik je ongeraffineerde producten zoals himalayazout of zeezout?
Ook dan is het erg belangrijk dat de rest van je voeding voldoende jodium bevat.
Gelukkig is het heel goed mogelijk om op een natuurlijke manier, zonder kunstmatige en geraffineerde toevoegingen, een jodiumtekort te voorkomen!

150 mcg jodium kun je ook binnenkrijgen door het eten van:
100 tot 150 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
300 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn) (50 mcg jodium per 100 gram vis)
400 gram platvis (schol, tong, heilbot) (37,5 mcg jodium per 100 gram vis)
8 gekookte eieren (18,6 mcg jodium per ei)
1 kilo kaas (4,5 mcg jodium per 30 gram kaas)
14 glazen halfvolle melk (10,7 mcg jodium per glas melk van 175 ml)
15 gram kelppoeder
(Bron: Voedingscentrum)

Zeewier?!
Zeewieren zijn een fantastische jodiumbron en bevatten daarnaast veel andere goede stoffen!
Je kan zeewieren zowel vers als gedroogd in allerlei soorten online of in de natuurvoedingswinkel kopen.
Het is belangrijk dat je het eten van zeewier langzaam op bouwt, je darmen moeten zich aanpassen.
100 gram kelppoeder bevat bijvoorbeeld 1000 mcg jodium, dat is heel veel. Een schepje van 8 gram (bevat 80 mcg jodium) in je smoothie is dus al voldoende om aan de helft van je dagelijkse hoeveelheid jodium te komen!
Zeewier kan grote hoeveelheden jodium bevatten. Geef kinderen dus niet zomaar extra zeewier.
Meer informatie over zeewier en hoeveel jodium de verschillende soorten bevatten lees je hier.

Te veel jodium is ook niet goed!
Ga je zelf beginnen met het aanvullen om een jodiumtekort te voorkomen, neem dan nooit meer in dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 150 mcg jodium per dag.
Te veel jodium kan de gezondheid schaden.
Supplementen die de aanbevolen dagdosering overschrijden zijn niet aan te bevelen en geef ze zonder overleg met je huisarts niet aan kinderen tot 11 jaar.
Voorzichtigheid is geboden bij jodiumtabletten op basis van kelp of zeewier; door natuurlijke schommelingen kan de hoeveelheid jodium variëren.

Raadpleeg je arts bij twijfel.
Zelf gaan dokteren met supplementen om een jodiumtekort te voorkomen is niet verstandig. Zo maar extra jodium nemen is namelijk niet voor iedereen slim. Raadpleeg altijd je huisarts bij allergie voor jodium, zwangerschap, hoge bloeddruk, (vermoeden van) schildklierproblemen, hartfalen of een nierziekte voordat je gaat beginnen met het ineens ophogen van je dagelijkse jodium inname.


HOME
> NANNA > BLOG > Eet je geen brood? Pas op jodiumtekort

Delen via

Bekijk meer

Delen via

Bekijk meer